controls_prev
controls_toggle
controls_next
player_volume
Artist Name - Artist Title
0:00
0:00
  • Winkeltas
    • Winkeltas

    • Aantal producten: 0

Geschiedenis

Geschiedenis

Toen onze kinderen nog klein waren schreef ik voor het eerst over Alfred Jodocus Kwak. Dat kwam door een paar gebeurtenissen.
Op een avond reed ik in mijn auto door de polder naar huis en ben toen per ongeluk tegen een overstekende eend aangereden. Vond dat heel verdrietig.
Die nacht droomde ik dat ik een hardgekookt ei was en in het eierdopje van een reusachtige eend stond. Schreef toen's morgens om vier uur drie treurige liedjes voor een eend.
Een paar dagen later zat ik thuis aan de telefoon en zag ondertussen hoe een moeder eend met zeven kuikentjes door onze tuin waggelde. Zou mijn dode eend hun vader zijn?
De meneer met wie ik aan de telefoon zat te praten, was de baas van een symfonieorkest. Hij vroeg of ik een oud sprookje kon schrijven en of ik dat dan kon komen vertellen en zingen. Zij zouden dat dan mooi kunnen begeleiden.
Terwijl ik zat te kletsen met de man aan de telefoon dacht ik: zou die moeder eend misschien haar man zoeken? En hoe leg je een eend uit dat je een andere eend hebt doodgereden?
“Hallo, hallo,” zei de stem in de hoorn van de telefoon, “Wat denkt u?” “Ik denk aan een eend,” antwoordde ik. De man zei: “Prima. U schrijft dus voor ons een oeroud sprookje over een eend.” En zo werd Alfred Jodocus Kwak geboren, per ongeluk. Uit drie versjes en een nachtmerrie.
De uitvoering van het verhaal werd een groot succes. We speelden het ‘s middags voor alle schoolkinderen van Den Haag en ‘s avonds voor wie het ook nog wilde zien en horen. Het geld dat we overhielden gaven we aan UNICEF. Dat is een heel goed doel.
We speelden verschillende sprookjes van Kwak daarna in heel veel landen. We maakten van die voorstellingen grammofoonplaten, gedichtjes. En zo kwam van het één het ander: boekjes, een stripboek met tekeningen van Harald Siepermann, een tekenfilmserie van 52 delen die in bijna de hele wereld werd vertoond.
Er kwam van alles: stapels spullen, boeken, platen, video’s, dvd’s, dingen en dingetjes. En vaak ging en gaat nog steeds veel geld naar goede doelen. Langzamerhand werd Alfred Jodocus Kwak wereldberoemd.
Heb me wel eens afgevraagd: hoe dat toch komt? Misschien omdat Alfred zo écht waar is. Omdat hij zich bij alles wat hij ziet en doet telkens weer afvraagt: “Waarom?” En: “Is dat goed?”
Ik denk dat hij zal leven, totdat er niets meer valt te geven.